Pirmām kārtām virtuvei mājoklī jābūt funkcionālai un jānodrošina ērtības ēdiena gatavošanas procesā. Taču arī estētiskais moments nav mazsvarīgs.
Diemžēl dzīvē nākas samierināties ar faktu, ka ne viss, kas redzams interjera žurnālos un katalogos veiksmīgi ietilps un iederēsies arī jūsu virtuvē. Dažkārt ierobežotā platība pat neļauj virtuvei nodrošināt visas tās funkcijas, ko mēs no tās vēlamies. Varbūt šajā gadījumā īsti vietā būtu teiciens, ka vienkāršībā ir spēks. Pielāgojot to konkrētai situācijai, varam teikt, ka nelielu virtuvi nevajag pārlieku pieblīvēt ar dažādām mēbelēm un ierīcēm. Savukārt, ja telpa atļauj, tad pastāv iespējas izvērsties. Tomēr arī lielās virtuvēs nevajadzētu pārmērīgi aizrauties ar dažādu sīku priekšmetu – skapīšu, plauktiņu un galdiņu izvietošanu, jo pārmērības spēj sabojāt daudzas labas ieceres.
Ērtības likumi
Ļoti svarīgi virtuvē pareizi izvietot tā dēvētos galvenos “centrus” – ledusskapi, plīti, izlietni. Cilvēks, kurš gatavo ēst, pārvietojas starp šiem trim punktiem. Ja tos ar iedomātām līnijām savienojam, vajadzētu veidoties trijstūrim, kura malu garums nepārsniedz sešus metrus.
Ēdienu gatavošanas darba virsmai vajadzētu atrasties starp plīti un izlietni, un tās optimālajam platumam vajadzētu būt no 80 līdz 120 centimetriem. Turklāt pie darba virsmas vajadzētu atrasties arī atvilktnei ar nažiem, dakšām, gaļas āmurīšiem u.c. virtuves darba instrumentiem. Virtuves plīts virsmai vajadzētu būt novietotai kā minimums 20-30 cm attālumā no darba virsmas malas. Taču tā var atrasties nedaudz zemāk par ēdiena gatavošanas vietu. Tas ļaus labāk pārredzēt katlus un pannas.
Gāzes plīti drošības nolūkos nevajadzētu novietot tieši pie loga, jo gaisa plūsma var nopūst gāzes liesmu. Turklāt tai nevajadzētu atrasties arī tieši pie durvīm, vai tajā zonā, kur var pulcēties cilvēki. Attiecībā uz elektriskajām plītīm spēkā ir divi pēdējie nosacījumi.
Arī izlietnei vajadzētu atrasties aptuveni 30 centimetru attālumā no darba virsmas. Ja vieta ļauj, tad virtuvē var uzstādīt dubulto izlietni. Tas atvieglos ēdiena gatavošanas procesu, jo vienā izlietnes daļā varēsiet mazgāt dārzeņus, bet otrā novietot traukus.
Ēdamgalds visiem
Plašākos mājokļos ēdamistabas tiek ierīkotas atsevišķi, bet, ja tas nav iespējams, tad ēdamgaldu vajadzēs novietot virtuvē. Iespēju robežās pie šī galda ieplānojiet vietu ne tikai ģimenes locekļiem, bet arī gadījumiem, ja mājā iegriežas kāds negaidīt viesis.
Diemžēl jāapbēdina apaļo galdu cienītāji – nelielā virtuvē tādu ievietot nebūtu ieteicams, jo tas aizņem vairāk vietas. Ejai starp galdu un darba virsmu jābūt ne mazākai par 90 cm, vietai starp galdu kopā ar krēsliem un darba virsmu vismaz 100 cm, bet starp plīti vismaz 140 cm.
Kopšana
Lai virtuve allaž izskatītos glīta un tīra, regulāri jārūpējas par mēbeļu kopšanu. Kā zināms, šajā telpā ir gan mitruma tvaiki, gan karstums, gan tauku daļiņas, kas mēbelēm nenāk par labu. Virtuvē ir svarīgi padomāt par ventilāciju un tvaiku savācēju, lai nodrošinātu labvēlīgākus apstākļus. Tāpat jāraugās, lai virtuves mēbeles ilgstoši neatrastos tiešā saules staru iedarbībā. Tās arī nevajag novietot tieši pie apkures ierīcēm, jo tas var veicināt krāsas izmaiņas. Uz darbvirsmas, ja vien tā nav darināta no īpaši izturīga materiāla nedrīkst novietot karstus katlus. Tāpat jāsargās to sabojāt ar nažiem, gaļas āmurīšiem vai citiem virtuves priekšmetiem. Mēbeļu, darba virsmas un izlietnes kopšanai vajadzētu izmantot speciālos kopšanas līdzekļus. Tās nedrīkst būt abrazīvas, lai nesabojātu minētās virsmas. Virtuves furnitūras izvēle.
Furnitūras un ierīču izvēle var būt aizraujoša, mulsinoša un ļoti dārga
Ir viegli tikt ievilktam minimālismā un izsmalcinātos modeļos, kas apsola vadīt virtuvi jūsu vietā, bet apdomājiet kārtīgi, ko un kā jūs taisiet ēst un izvēlieties to, kas tik tiešām atbilst jūsu vajadzībām.
Izlietnes un krāni
Virtuves slapjā daļa pieprasa tikpat daudz rūpības dizainā, cik visas pārējās vietas. Kaut kam vienkāršam un vērtīgam derēs vienkārša tērauda izlietne. Starp citām smalkām izlietnēm, kas tiek piedāvātas, ir tādas, kas ir taisītas ar varu, stiklu, emalju, akrilu un no skaistās un drošās Belfāstas keramikas. Tā kā krāns ir iespējams visbiežāk lietotais priekšmets virtuvē, tad ir vērts izpētīt to kvalitātes pakāpi.
Ledusskapji un saldētavas
Integrēts(iebūvētais) ledusskapis ir dārga ekstra, bet tam ir priekšrocības, kas ļauj aizņemt mazāk vietas. Citas opcijas iekļauj lielu, kantainu ledusskapju izvēli ar stikla durvīm vai rāmjiem, kas noslēpj to lielo izmēru. Šie parasti ir gludi dizaina elementi, bieži taisīti no iekšpuses ar stiklu un nerūsējošos tēraudu no ārpuses.
Plītis un krāsnis
Lēmums ievietot iebūvējamo plīti un krāsni atsevišķi, dos elastīgāku iekārtojumu virtuvē. Krāsnis var tikt novietotas zem jebkuras virsmas vidukļa līmenī un plīts virskārta tad var tikt novietota jebkur citur. Savu gala izvēli veiciet pamatojoties un savu ēst taisīšanas stilu. Ja jūs bieži netaisiet ēst, vai esat gatavi izliet nelielu bagātību par ierīcēm, kas pārsvarā paliks nelietotas. Ja jūs bieži taisiet ēst, vai jums pietiks budžeta, lai iegādātos savu sapņu krāsni.
Gadījumā, kad ēdamistaba ir apvienota ar virtuvi , šo telpu var viegli padarīt funkcionālu un plašu
Nodalīt virtuves un ēdamistabas zonas var ar dažādiem interjera risinājumiem. Piemēram, arka ēdamistabai piešķirs ne tikai izsmalcinātu izskatu, bet arī padarīs to gaišāku un plašāku. Virtuvi no ēdamistabas var nodalīt arī ar bīdāmām durvīm, var izmantot dažāda līmeņa griestu un grīdu zonējumu, dažāda materiāla un krāsas apdari. Virtuves zonā praktiskākas būs flīzes gan uz grīdas, gan sienām, vai arī linolejs un mazgājamās tapetes. Savukārt ēdamistabas zonā ieteicamāk izmantot materiālus, kas rada gaišu un siltu noskaņu – parketu, laminātu, paklājus, tekstila vai krāsojamās tapetes.
* Funkcionāli ērti ir apvienot ēdamistabu ar viesistabu . Pēc mielasta viesi var ērti pāriet uz atpūtas zonu un turpināt viesības. Tā kā viesistabai un ēdamistabai ir līdzīgas funkcijas, šīs telpas var tik strikti nenodalīt atsevišķās zonās. Šādā telpā būs nepieciešams ēdamistabas mēbeļu komplekts un arī mīksto mēbeļu komplekts (dīvāns, atpūtas krēsli), televizors, mūzikas centrs. Pietiks, ja abas zonas tiks nodalītas ar gaismekļu palīdzību – ēdamzonā gaismai jābūt spilgtākai, bet atpūtas zonā – intīmākai.
* Ja ēdamistaba ir atsevišķa telpa mājoklī, tas liecina ne tikai par saimnieku materiālo stāvokli, bet prasa arī rūpīgu un pārdomātu interjera izstrādi. Šādā istabā ēdamzona parasti tiek ierīkota istabas vidū. Piemeklējot mēbeles ēdamistabai, var izvēlēties visdažādākos stilus – no klasikas un modernisma līdz country vai high-tech. Galvenais priekšnosacījums – lai tās saskanētu ar istabas interjeru, atbilstu telpas izmēriem, griestu, durvju un sienu dekoriem. Iekārtojot atsevišķu ēdamistabu, jāņem vērā, ka ēdamistabai jāatrodas blakus virtuvei, no kurienes padod sagatavoto mielastu, kā arī viesistabai, kurp doties atpūsties pēc mielasta baudīšanas.
Mēbeles
Ēdamistabas mēbeļu komplekta galvenā sastāvdaļa ir galds, krēsli un dažāda veida skapji traukiem – bufetes, kumodes vai stikla vitrīnas.
Galds ir ēdamistabas priekšmets, kura forma (apaļa, taisnstūra, ovāla, kvadrāta) ir atkarīga ne tikai no saimnieka gaumes, bet arī no telpas izmēriem un plānojuma. Galda izmēri var būt visdažādākie, taču klasiskajā ēdamistabā galdam jābūt lielam vai arī izvelkamam, kas ļauj paplašināt galda platību uz izbīdāmas virsmas rēķina. Psihologi iesaka apaļas formas – tas radīs demokrātiskāku noskaņu, jo nevienam nebūs jāsēž galda stūros vai galā. Taču apaļš galds piemērots tikai mazai kompānijai – ja pie galda sanāk 8 un vairāk cilvēku, apaļš galds nederēs. Tādos gadījumos labāk izvēlēties taisnstūrveida galdu, kurš labi iekļausies praktiski jebkura tipa plānojumā. Labs kompromiss var būt ovāls galds. Tradicionāli visizplatītākais galda izmērs ir 160x90cm, pie tā var sasēsties 8 personas.
Nepieciešamos galda izmērus var izrēķināt, atvēlot vienai personai vietu pie galda 60 cm platumā un 40 cm dziļumā. Galda ideālais augstums ir 72-75cm. Jāņem vērā, ka ikdienā liels galds mazai ģimenei var būt tik pat nepraktisks, cik mazs galds lielai ģimenei.
Klasiskie ēdamistabas galdi parasti tiek izgatavoti no dabīgiem masīvkoka materiāliem. Ekskluzīvākie galdi tiek izgatavoti no eksotiskām koksnēm – palisandra, mahagonija utt. No gaišām koksnēm populārākie ir alksnis, ozols un riekstkoks.
Modernie galdi lielākoties izgatavoti no alumīnija, stikla, ādas vai augstvērtīgas plastmasas. Šādā interjerā iederēsies arī stikla un metāla galds, šāds galds vizuāli paplašinās telpu. Tiesa, stikls un metāls nesniegs to mājīgumu un siltumu, kā dabīgā koka mēbeles. Stikla galda vēl viens trūkums – galda piederumi un trauki uz tā rada troksni, ko gan var kompensēt ar mīkstiem galdautiem, taču tad zūd stikla galda virsmas vizuālais efekts. Lai cik skaists arī nebūtu galds, ieteicams to pārklāt ar galdautu un salvetēm – tādējādi tiks pasargāts gan galds, gan interjeram tiks piešķirts īpaši svinīgs akcents.
Krēsli ir ne mazāk svarīgs elements ēdamistabā kā galds. Galds un krēsli parasti tiek izgatavoti un pārdoti kopā komplektā, kas garantē to vienotu stilu. Izvēloties krēslus, jāpievērš uzmanība to stabilitātei, ērtumam, atzveltnes izliekumam, apšuvumam un tā ilgmūžībai. Visizturīgākais ir dabīgās ādas apšuvums. Vizuāli pievilcīgi izskatās arī apšuvumi no dažādiem audumiem un gobelēni. Krēslu izgatavošanā tiek izmantoti dažādi materiāli, taču klasiskā ēdamistabā vislabāk iederēsies krēsli, kas izgatavoti no dabīgās koksnes – bērza, riekstkoka, priedes, kļavas.
Bufete ir klasiskas ēdamistabas rota – tai jābūt nedaudz augstākai par parastu trauku skapi, ar stiklotām veramām durvīm augšpusē. Stikls var būt caurspīdīgs, krāsains vai arī matēts. Bufetes apakšējā daļa ir slēgta, atverama ar durtiņām vai arī tajā atrodas atvilktnes. Bufete tiek izmantota trauku, galda piederumu, galdautu un salvešu glabāšanai. Mūsdienās bufetes nereti aprīko arī kā bārus, kur glabāt alkoholiskos dzērienus. Bufetes stiklotajā daļā parasti izvieto skaistākos traukus un dekoratīvus interjera priekšmetus. Savukārt dekoratīvas vāzes un traukus var izvietot arī bufetes atvērtos plauktos. Ja ēdamistaba ir apvienota ar virtuvi, tad nepieciešamība pēc atsevišķas bufetes zūd, jo trauki parasti tiek glabāti virtuves plauktos.